Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

• Comunicat de presa

Programul „LICEE AGRICOLE – EDUCAȚIA URMĂTOAREI GENERAȚII DE FERMIERI” a demarat a doua etapă   Programul „Licee agricole – educația […]

Continuarea →
  • Comunicat de presa

13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

Continuarea →
Vezi toate stirile

Comunicat de presa

Programul „LICEE AGRICOLE – EDUCAȚIA URMĂTOAREI GENERAȚII DE FERMIERI

a demarat a doua etapă

Programul „Licee agricole – educația următoarei generații de fermieri” inițiat de RAF și implementat de un consorțiu de cinci ONG-uri a intrat in cea de-a doua sa etapă de implementare.

Programul oferă un model de succes care ar putea contribui la transformarea liceelor agricole în hub-uri de resurse educaționale printr-o îmbinare a vizitelor de studiu, sesiunilor de creștere a capacității și conectării comunităților locale la companiile din domeniul agricol.

In primii 2 ani ai programului, peste 60 de profesori și 900 de elevi din 8 licee participante au fost direct implicați în program. Suntem deja în al treilea an și a doua etapă de implementare a programului, cu un număr sporit, de 12 licee participante.

In cadrul consorțiului,  Fundația CEED Romania este responsabilă cu evaluarea nevoilor si instruirea cadrelor didactice, precum și cu asistența acordată școlilor pentru a iși elabora și finanța propriile proiecte de educație, adaptate nevoilor locale.

Cea de-a doua fază a proiectului CAPACITY DEVELOPMENT FOR AGRICULTURAL HIGH SCHOOLS (CADAS)  implemenntat de CEED in cadrul acestui program se bazează pe rezultatele și lecțiile învățate în primii doi ani și contribuie la atingerea obiectivului general al programului.

Până la sfârșitul proiectului pilot de 5 ani, 12 școli vor demonstra o îmbunătățire a capacității de a mobiliza fonduri prin proiectarea eficientă a proiectelor și gestionarea proiectelor. Prin atingerea obiectivului său, CADAS va avea o contribuție semnificativă la atingerea obiectivului general al programului, întrucât profesorii din cele 12 licee agricole vor dobandi noi abilități și know-how și vor fi mai bine pregătiți să atragă fonduri în cooperare cu părțile interesate locale pentru a îmbunătăți educația viitorilor fermieri – întreprinzătorii mici și mijlocii din agricultură.

Intervențiile membrilor consorțiului sunt complementare: World Vision oferă modele de experiență practică pentru elevi și sprijină liceele să își promoveze oferta educațională, Junior Achievement Romania derulează programe de educație antreprenorială pentru profesori și competiții de afaceri în rândul studenților, Civitas este coordonator al vizitelor de studiu la agribusinessuri relevante, astfel încât elevii să poată învăța lanțul valoric, iar Centrul Român pentru Politici Europene acoperă componenta de cercetare și advocacy a programului.

Pe termen lung, ne dorim să vedem o rețea de 30-40 de licee cu o bună distribuție geografică și cu o ofertă educațională atât relevantă cât și de bună calitate, bine conectate cu afacerile locale, recunoscute ca un actor important în dezvoltarea comunității și susținute de autoritățile locale, considerate o opțiune atractivă și un punct de referință în județul lor pentru toți acei tineri (și familiile lor) interesați să-și dezvolte o carieră în agricultură.

În prezent, deși agricultura are un rol strategic în dezvoltarea României, reprezentând 7% din PIB și acoperind 30% din forța de muncă activă, productivitatea fermierilor mici (care reprezintă cea mai mare parte a forței de muncă) este cu 30% mai mică decât media europeană. Și doar unul din cinci muncitori din agricultură a absolvit o școală de profil. Studiile arată că până în 2025 numărul locurilor de muncă în agricultură, silvicultură și pescuit va fi de opt ori mai mare decât media EU. Cine va ocupa aceste locuri de muncă, în condițiile în care la momentul actual există un deficit de forță de muncă calificată?

Ințelegerea precară a ideii de agricultură de secol 21 corelată cu declinul educației agricole fac programe precum cel inițiat de RAF sa fie cruciale, deoarece în acest sector există multe oportunități și că educația tehnică este o opțiune de viitor sigură și înțeleaptă.

ISO 9001

Sponsori: