Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

  • Comunicat de presa

    13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

    Continuarea →
  • Comunicat de presa

    5 septembrie 2017 PORNIM LA DRUM ÎMPREUNĂ   Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România […]

    Continuarea →
Vezi toate stirile

EDUCAȚIE ECONOMICĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ (EEDR) – Doi ani de asistenţă pentru fermierii activi economic

In Septembrie 2014 vom marca doi ani de când  CEED România oferă asistență agricultorilor activi economic în cadrul proiectului finanțat de Romanian American Foundation, intitulat Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR). Proiectul  urmărește dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de management ale agricultorilor din România, care să genereze crearea de locuri de muncă și dezvoltarea capitalului uman și a afacerilor în zonele rurale, prin servicii de instruire, de consultanță, precum și oportunități de comunicare și schimb de experiență.

După doi ani de prezență în 37 de comunităţi din toată România, înregistrăm cu satisfacție rezultate pozitive, cu impact benefic asupra comunităţilor-ţintă.

Până acum am selectat ca beneficiare ale asistenței următoarele comunități:  Bucerdea Grânoasă, Ighiu, Şona, Mihalț și  Racovița – all from Alba County; Macea și Pâncota – Arad County; Diosig și Holod – Bihor; Lechința – Bistriţa Năsăud; Brebu, Poiana Mare și Moțăței – Caraș Severin; Budeşti – Călăraşi; Voineşti – Dâmboviţa; Gottlob și Zorlențu Mare – Dolj; Matca și Cudalbi – Galaţi; Ilia, Dobra și Gurasada – Hunedoara; Ditrău și Dealu – Harghita; Fierbinți și Roșiori – Ialomița; Târgu Frumos – Iaşi; Roman – Neamţ; Izbiceni și Scărișoara – Olt; Sona – Sibiu; Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Vatra Dornei – Suceava; Băleni – Teleorman; Belinţ și Dăbuleni – Timiş; Ştefăneşti – Vâlcea; Huşi – Vaslui.

Fermierii din aceste comunităţi au fost implicați activ într-un intens program de asistenţă care a inclus  training, servicii de consiliere de afaceri şi schimburi de experienţă. Au fost organizate 52 de sesiuni de training la care au participat peste 1000 de participanţi; peste 975 de şedinţe de consultanță directe, individuale, confidențiale şi adaptate nevoilor specifice ale clienților,  susținute de consultanții seniori şi locali ai proiectului cu 850 de fermieri; 6 vizite de schimb de experienţă cu participarea a 280 de persoane.

Fermierii care au solicitat sprijin prin consultanță au avut ocazia să discute cu experţii seniori şi/sau locali aspecte particulare ale afacerilor lor, să găsească soluţii adecvate cu scopul de a le permite accesul la granturi PNDR grants şi/sau la credite comerciale pentru finanţare proprie, să stabilească cea mai potrivită formă juridică de înmatriculare a unei afaceri sau să aplice diverse măsuri pentru a-şi lărgi piaţa, creşte calitatea produselor, ori spori vânzările.

EEDR a organizat șase vizite de schimb de experienţă care au avut loc la: Diosig județul Bihor, Matca județul Galați, Pâncota județul Arad, Gura Humorului județul Suceava, Izbiceni Olt și Cluj. Fermierii au vizitat ferme vegetale, cooperative și unități de procesare. Foarte important a fost faptul că aceștia au discutat aspecte de interes comun privind experiența proprie în agricultură și au îmărtășit bune practici în agricultură precum: timpul optim de cultură pentru a creşte profitul din vânzări, cum se poate creşte calitatea produselor, transportul, depozitarea, ambalarea, vânzărea, promovarea produselor, sursele financiare pentru funcţionarea/modernizarea fermelor. Aceste evenimente de networking au fost ocazii excelente ca participanții să afle informații actualizate despre diferite măsuri PNDR care încă oferă surse de fonduri de dezvoltare, precum și noutăți despre viitorul program PNDR pentru perioaa următoare.

Impactul asistenței noastre poate fi măsurat  în sume suplimentare accesate pentru dezvoltarea fermelor, care vor genera creșterea veniturilor pentru beneficiarii noștri. Deși lista nu este complete, avem dovezi că, de exemplu numai în Moldova, peste 35 de fermieri au obținut microcredite de la diverse IMF-uri şi/sau granturi în cadrul diverselor măsuri PNDR.

Proiectul Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR) implementat de CEED România este o componentă-cheie a programului Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere, inițiat și finanțat de Romanian-American Foundation.

La finalul celor 3 ani, 800 de agricultori vor beneficia de servicii de instruire, 1500 vor beneficia de servicii de consultanță directă și individualizată, iar 400 vor participa la schimburi de experienţă.  Ca urmare, ne așteptăm ca producătorii locali să înregistreze creșterea vânzărilor, reducerea costurilor de producție și creșterea calității produselor, realizând astfel creșterea sustenabilității fermelor lor, îmbunătățirea accesului la piețele de desfacere și crearea de noi locuri de muncă. Toate acestea vor avea un impact benefic asupra comunităților lor.

ISO 9001

Sponsori:

SEAF USAID FMO Romanian-American Foundation Image Map