Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

  • Comunicat de presa

    13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

    Continuarea →
  • Comunicat de presa

    5 septembrie 2017 PORNIM LA DRUM ÎMPREUNĂ   Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România […]

    Continuarea →
Vezi toate stirile

EDUCAȚIE ECONOMICĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ (EEDR). Fermierul înțelept învață din experienţa altora

Seria schimburilor de experiență organizate în cadrul Proiectului Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR) în beneficiul agricultorilor activi economic din România a continuat cu o vizită la Izbiceni, județul Olt, care a avut loc în 16 mai 2014.

Gazdele au făcut o primire călduroasă celor 60 de fermieri și experți în agricultură veniți din alte localități din țară în care legumicultura este la ea acasă: Dăbuleni, Băleni, Matca, Târgu Frumos, Fierbinți, Poiana Mare, Moțăței, Sona și Holod.

Primarul comunei, Dl. Ing. Mircea Velica a fost cel care a lansat invitația ca acest nou eveniment EEDR să se desfășoare la Izbiceni. Pe tot parcursul vizitei, primarul a fost sufletul adunării și o gazdă primitoare. El a prezentat cu justificată  mândrie nu numai fermele și fermierii din vestita comună oltenească, ci și câteva dintre obiective și așezăminte culturale realizate în Izbiceni, precum Muzeul local, Grădinița și Monumentul eroilor.

Oaspeții au vizitat cu mare interes trei ferme legumicole care dețin suprafete de solarii incalzite sau neîncălzite, inclusiv un solar foarte modern aparținând unei societăți comerciale și în care se produc noi soiuri de legume (în acest caz varză), pe care le aceasta le oferă fermierilor pentru producțiile viitoare.

După vizita pe teren, discuțiile între fermieri pe diferite subiecte de mare interes privind tehnologiile folosite în legumicultură, soiurile utilizate, canalele de vânzare și prețurile legumelor au continuat la Centrul Cultural Tudor Gheorghe, unde au avut loc o întâlnire moderată de către Dl. Primar Velica. Managerul proiectului  EEDR, Cristina Manescu a avut ocazia să explice pe scurt obiectivele și rezultatele proiectului, iar consultantii seniori Marius Vereș, Carmen Tarnovschi și Gabriel Nicolau au subliniat specificul activității agricole și al sprijinului acordat fermierilor din Ardeal, Moldova și Banat. Dna Alina Podaru, expert la OJPDRP Olt (Slatina), a făcut o bine-venită prezentare a noului PNDR 2014-2020. Prezentările au fost urmate de dezbateri, de întrebări și răspunsuri la care și-au adus aportul toți participanții.

Participarea la schimbul de experiență de la Izbiceni a fost apreciată de către fermieri, care au înțeles cât le-a fost de util schimbul de informații cu producătorii din Izbiceni și cu cei din alte bazine legumicole. Participanții au înțeles că, acolo unde există o concentrare mare de legumicultori specializați, cum este cazul în Izbiceni, este oportună și chiar necesară dezvoltarea de asociații și valorificarea produselor prin intermediul Centrului de colectare.

Întâlnirea care a avut loc la Centrul Cultural Tudor Gheorghe din Izbiceni a fost benefică pentru că s-a constituit într-un forum de dezbateri, prin intermediul căruia fermierii au reușit să se cunoscă mai bine și să afle informații de ultimă oră despre asociațiile sau grupurile de producători  ce vor putea fi finanțate din noul PNDR, precum și despre alte măsuri pe care acesta le va conține.

Proiectul Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR) implementat de Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din România – CEED România este o componentă-cheie a programului Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere, inițiat și finanțat de Romanian-American Foundation (RAF).

ISO 9001

Sponsori:

SEAF USAID FMO Romanian-American Foundation Image Map