Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

  • Comunicat de presa

    13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

    Continuarea →
  • Comunicat de presa

    5 septembrie 2017 PORNIM LA DRUM ÎMPREUNĂ   Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România […]

    Continuarea →
Vezi toate stirile

EDUCATIE ECONOMICA SI DEZVOLTARE RURALA (EEDR). O șansă nouă pentru fermierii activi economic din România

Aproape o treime din populatia activa economic traieste in mediul rural si lucreaza in agricultura. In ciuda potentialului economic si resurselor disponibile, locuitorii comunitatilor rurale se confrunta cu lipsa de acces la informatie relevanta, acces limitat la asistenta pentru dezvoltarea profitabila a fermelor lor si cu lipsa de acces la diverse surse financiare pentru dezvoltare rurala.

Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania (CEED Romania) raspunde acestor nevoi prin lansarea proiectului Educatie Economica si Dezvoltare Rurala, (EEDR).

Proiectul EEDR este o componenta cheie a programului Dezvoltare rurala prin antreprenoriat si asociere, un plan amplu de contributie la dezvoltarea zonelor rurale din Romania prin intermediul antreprenoriatului si asocierii, initiat si finantat de Romanian-American Foundation (RAF). Scopul acestui program este incurajarea antreprenoriatului local si asocierii intre micii fermieri, proprietari ai unor ferme de subzistenta. Atingerea acestui scop se realizeaza prin furnizarea de suport in dezvoltarea afacerilor agricultorilor, printr-un program pilot in beneficiul asociatiilor rurale si prin contributia la elaborarea Planului National de Dezvoltarea Rurala a Romaniei pt. perioada 2014-2020.

Proiectul Educatie Economica si Dezvoltare Rurala (EEDR) urmareste dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si de management ale agricultorilor din Romania, care sa genereze crearea de locuri de munca si dezvoltarea capitalului uman si a afacerilor in zonele rurale. Proiectul ofera agricultorilor activi economic din 40 de comunitati din Romania servicii de instruire si de consultanta dar si oportunitatea crearii unor retele de comunicare intre acestia. Selectia comunitatilor va porni de la propunerea Institutiilor de Micro-finantare partenere – FAER, PATRIA, OMRO, ROMCOM si VITAS, si va fi realizata de CEED pe baza unor criterii riguroase incluzând numarul de fermieri activi, interesul de dezvoltare al afacerilor si potentialul de crestere, sustinerea autoritatilor locale, etc, urmarindu-se o distributie geografica echilibrata.

Prin acest proiect, 800 de agricultori vor beneficia de servicii de instruire si consultanta directa si individualizata pentru imbunatatirea rezultatelor economice din fermele lor si pentru obtinerea de acces la micro-finantare sau alte surse de finantare destinate dezvoltarii fermelor din mediul rural. In plus, vor beneficia de oportunitati de lucru in retele de agricultori din regiunile tinta, ceea ce le va permite sa-si extinda orizontul, sa cunoasca si sa replice modelele de bune practici.

Toate serviciile vor fi oferite direct in comunitatile rurale, vor avea un caracter practic, adaptat nevoilor concrete ale agricultorilor. Multe dintre Institutiile de Micro-finantare active din Romania au acceptat deja sa participe voluntar in acest proiect, oferindu-si serviciile de asistenta in localitatile ce vor fi selectate. Serviciile vor implica 40 de persoane resursa care vor fi instruite si consiliate asa incat sa poata continua activitatile de furnizare de servicii similare in comunitatile lor, dupa incheierea programului.

Proiectul pilot a inceput in septembrie 2012 prin selectia primelor 20 de comunitati rurale si va fi implementat pe o perioada de 3 ani. Se estimeaza ca, la finalul programului, producatorii locali vor inregistra cresterea vanzarilor, reducerea costurilor de productie si cresterea calitatii produselor, realizand astfel cresterea sustenabilitatii fermelor lor, imbunatatirea accesului la pietele de desfacere si crearea de noi locuri de munca. Toate acestea vor avea un impact benefic asupra comunitatilor lor.

ISO 9001

Sponsori:

SEAF USAID FMO Romanian-American Foundation Image Map