Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

 • Comunicat de presa

  13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

  Continuarea →
 • Comunicat de presa

  5 septembrie 2017 PORNIM LA DRUM ÎMPREUNĂ   Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România […]

  Continuarea →
Vezi toate stirile

PROIECTUL EDUCAȚIE ECONOMICĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ (EEDR) a început să sprijine fermierii activi economic din 20 de comunităţi din Romania

Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din Romania – CEED România implementează proiectul Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR).  Acesta este o componentă-cheie a programului Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere, un plan amplu de contribuție la dezvoltarea zonelor rurale din Romania  prin intermediul antreprenoriatului și asocierii, inițiat și finanțat de Romanian-American Foundation (RAF).

Proiectul Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR) urmărește dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de management ale agricultorilor din România, care să genereze crearea de locuri de muncă și dezvoltarea capitalului uman și a afacerilor în zonele rurale.  Proiectul oferă agricultorilor activi economic din 40 de comunități din România servicii de instruire și de consultanță, dar și oportunități de comunicare și schimb de experiență între aceștia.

Pe parcursul primelor luni de la lansarea proiectului, primele 20 de comunități au fost selectate împreună cu cele 5 Instituții de Microfinanțare care sunt parteneri pro bono în proiect: Opportunity Microcredit Romania IFN SA,  Romcom IFN SA, Vitas IFN SA, Patria Credit IFN SA împreună cu Fundația Patria Credit și FAER SA.  În fiecare dintre aceste comunități, a fost identificată și selectată câte o persoană-resursă dintre locuitorii comunității cu studii medii sau superioare, care se bucură de o reputație bună și de abilitățile necesare care să îi permită să ajute alți fermieri locali.

În Februarie 2013, CEED a organizat și susținut un curs de specializare de 7 zile pentru manageri de proiect, autorizat de Autoritatea Națională a Calificărilor (fosta CNFPA). Cursul a fost găzduit la sediul RAF din București. Au participat persoanele-resursă recrutate care au fost interesate să își îmbunătățească abilitățile profesionale. Aceștia au absolvit examenul final și au obținut certificatul de manager de proiect recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educaţiei.

În primul trimestru din 2013, primele 19 sesiuni de training pentru fermieri au fost organzate  în 14 dintre comunitățile-țintă, la care au participat 356 de fermieri. Tematica a fost aleasă pe baza analizei nevoilor de instruire ale fermierilor și s-a concentrat pe aspectul de mare interes pentru fermieri:

 • Dezvoltare rurală prin investiții;
 • Surse de finantare, inclusiv granturi UE disponibile;
 • Planificare financiară din perspectiva finanțatorilor;
 • Impozitarea în agricultură conform noilor reglementări;
 • Înregistrarea unei afaceri în agricultură.

Seminarele au oferit ocazia IMF-urilor partenere să facă scurte prezentări ale produselor lor financiare adaptate fermelor sau altor afaceri din zona rurală.

Proiectul pilot a început în septembrie 2012 și va fi implementat pe o perioadă de 3 ani. Se estimează că, la finalul programului, 800 de agricultori vor beneficia de servicii de instruire și 1500 vor beneficia de servicii de consultanță directă și individualizată pentru îmbunătățirea rezultatelor economice din fermele lor și pentru obținerea de acces la microfinanțare sau alte surse de finanțare destinate dezvoltării fermelor din mediul rural. Evenimentele de schimb de experiență cu alți agricultori din regiunile-țintă le vor permite să-și extindă orizontul, să cunoască și să replice modelele de bune practici. Ca urmare, ne așteptăm ca producătorii locali să înregistreze creșterea vânzărilor, reducerea costurilor de producție și creșterea calității produselor, realizând astfel creșterea sustenabilității fermelor lor, îmbunătățirea accesului la piețele de desfacere și crearea de noi locuri de muncă. Toate acestea vor avea un impact benefic asupra comunităților lor.

ISO 9001

Sponsori:

SEAF USAID FMO Romanian-American Foundation Image Map