Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

  • Comunicat de presa

    13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

    Continuarea →
  • Comunicat de presa

    5 septembrie 2017 PORNIM LA DRUM ÎMPREUNĂ   Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România […]

    Continuarea →
Vezi toate stirile

Proiectul EDUCAȚIE ECONOMICĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ (EEDR) Promovează o agricultură modernă prin networking și schimb de bune practici

In septembrie 2014 am marcat doi ani de la lansarea proiectului Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR), implementat de Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din România – CEED România și finanțat de Romanian-American Foundation. Doi ani de activități intense, de învățăminte practice și progres, atât pentru experții implicați în proiect la nivel local, cît, mai ales, pentru fermierii care au beneficiat de serviciile noastre gratuite.

În perioada septembrie 2012 – august 2014, în afară de sesiunile de  instruire şi serviciile de consiliere de afaceri de care au beneficiat peste 1.000 de fermieri din cele 37 de comunităţi incluse până în prezent în program, proiectul EEDR a organizat șase schimburi de experienţă între fermieri din diferite localităţi şi zone agricole ale ţării. Aceste evenimente s-au bucurat de interesul deosebit şi participarea activă a 280 de persoane.

Schimburile de experienţă EEDR sunt evenimente de networking care au menirea să lărgească orizontul fermierilor, oferindu-le ocazia să afle noi idei, exemple şi modele de succes din domeniul lor de activitate, să discute cu alţi fermieri despre dificultăţi comune şi soluţii practice care s-au dovedit eficiente, să îi inspire să aplice în propria fermă astfel de soluţii şi schimbări pentru a-şi spori eficienţa şi profitabilitatea.

Cel mai recent schimb de experienţă a fost organizat în bazinul legumicol Someșul Mic, în comunele Apahida și Jucu, din județul Cluj. La evenimentul care a avut loc în 29-30 iulie 2014, au participat 44 de persoane – fermieri în marea majoritate legumicultori veniți din toate coțurile țării, experți locali și seniori ai programului EEDR.

Această vizită a avut scopul principal  de a promova conceptul și bunele practici privind asocierea fermierilor, promovat cu prioritate de programul Dezvoltare Rurală prin Antreprenoriat și Asociere, inițiat și finanțat de Romanian-American Foundation (RAF), din care face parte si proiectul EEDR. Argumentele concrete și convingătoare în sprijinul acestei abordări, pe care și Politica Agricolă Comună a UE o promovează, au fost de această dată experiența și realizările deosebite ale fermierilor din zonă, care și-au unit resursele în cadrul  Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic.

Programul vizitei a inclus o prezentare a activitatii Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, făcută de  gazda noastră, Președintele cooperativei, domnul Bob Simion Sorin, precum și o trecere în revistă a proiectului ”Sprijinirea dezvoltării Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic”, care este implementat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj în parteneriat cu Fundația Româno-Americană. Proiectul a fost pezentat de doamna Carmen Ciobanu, coordonator programe de economie sociala la Civitas.

Oaspeții au avut ocazia să viziteze câteva ferme din zonă, Centrul Agro Transilvania, situat în Dezmir, în imediata apropiere a municipiului Cluj Napoca, precum și centrul de colectare/distribuție al cooperativei, unde la ora 6 dimineața au asistat la ridicarea cantităților de legume livrate bisăptămânal către hipermarketul Kauffland de către membrii cooperativei.

Fermierii au putut să vadă cu ochii lor care sunt avantajele și beneficiile de care se bucură fermierii uniți într-o cooperativă ce, într-un răstimp relativ scurt, a reușit să le asigure vânzarea produselor către clienți mari precum hipermarketurile. Au aflat informații prețioase si despre modul în care se asigură un management eficient al asocierii.

In plus, oaspeții au apreciat faptul că, într-o perioadă  relativ scurtă, membrii cooperatori someșeni au reușit, cu sprijin extern, să-și reinvestească profitul in spații de depozitare frigorifică pentru a asigura transportul legumelor de cea mai bună calitate către punctele de vânzare și clienții finali. Un rol cheie pentru realizarea acestei investiții l-au avut și autoritățile locale, care au sprijinit dezvoltarea legumiculturii în zonă obținând finanțări nerambursabile în vederea asigurării de spații, dar și de asistență tehnică pentru desfășurarea activităților de preluare, colectare, suport pentru vânzare, transport către piață.

Atât oaspeții, cât și gazdele au avut ocazia să afle informații la zi privind oportunităţile de finanţare disponibile pentru agricultori. Consultantul senior CEED, Dl Marius Vereş Dănciuţ a trecut in revista progresele inregistrate in cadrul proiectului pînă la data curentă, iar Dna Carmen Tarnovschi a prezentat Măsura 4_Investiții în active fizice, Submăsura 4.2 _Sprijin pentru investiții în procesarea /marketingul produselor agricole, Măsura 6_Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor, Submăsura 6.1_Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și Submăsura 6.3_Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Prezentările au fost urmate de discuţii între fermieri, ocazie cu care aceștia au apreciat încă o dată  beneficiile care rezultă din asociere într-o cooperativă sau prin înfiinţarea unui grup de producători, modalitățile eficiente de valorificare a producţiei obţinute pe care aceste abordări le pot asigura pentru membri. Ei au dezbătut și dificultățile înființării unei cooperative și căile de a le depăși.

Proiectul Educație Economică și Dezvoltare Rurală (EEDR) urmărește dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de management ale agricultorilor din România, care să genereze crearea de locuri de muncă și dezvoltarea capitalului uman și a afacerilor în zonele rurale.  Proiectul oferă servicii de instruire și de consultanță, dar și oportunități de comunicare și schimb de experiență pentru 1500 de agricultorii activi economic din 40 de comunități din România. Ca urmare a acestor servicii, ne așteptăm ca producătorii locali să înregistreze creșterea vânzărilor, reducerea costurilor de producție și creșterea calității produselor, ceea ce va contribui la creșterea sustenabilității fermelor lor, îmbunătățirea accesului la piețele de desfacere și crearea de noi locuri de muncă. Toate acestea vor avea un impact benefic asupra comunităților locale.

ISO 9001

Sponsori:

SEAF USAID FMO Romanian-American Foundation Image Map