Accesare si consultare fonduri europene, cursuri manager de proiect, formatori

Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România

 • Comunicat de presa

  13 februarie 2018 O ȘANSĂ PENTRU AFACEREA TA S.C. IPA S.A. – Societate comercială pentru cercetare, proiectare şi producţie de […]

  Continuarea →
 • Comunicat de presa

  5 septembrie 2017 PORNIM LA DRUM ÎMPREUNĂ   Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România – CEED România […]

  Continuarea →
Vezi toate stirile

Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat acordă peste 1 milion de RON pentru înființarea a șapte întreprinderi sociale „verzi”

Programul Green Entrepreneurship, iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, propune un model de dezvoltare durabilă a unor zone cu moștenire naturală și culturală semnificativă, care, exploatată responsabil și durabil, poate aduce beneficii importante pe termen lung organizaţiilor implementatoare şi comunităților locale.

Modelul se bazează pe înființarea de către ONG-uri active în domenii precum protecția mediului și dezvoltarea comunitară a unor întreprinderi sociale care să folosească profitul în beneficiul comunității locale, conservării patrimoniului natural și cultural, dezvoltării economice, precum și pentru îmbunătățirea sustenabilității financiare a organizațiilor participante în program.

Programul a demarat în 2011, cu o etapă în care reprezentanții organizațiilor implicate au primit sprijin pentru întocmirea planurilor de afaceri. Pe baza evaluării planurilor de afaceri, șapte organizații au obținut fiecare finanțare în valoare de 150.000 RON. Planurile de afaceri au fost evaluate atât de către un comitet de evaluare al programului cât și de un grup de voluntari format din oameni de afaceri și persoane cu expertiză financiară.

Pe lângă suportul financiar, programul a oferit training și asistență în faza de dezvoltare a planului de afaceri și oferă know how și consultanță pe toată perioada implementării acestora prin intermediul celui de al treilea partener în cadrul programului, Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare.

Ideile de afaceri și organizațiile care au obținut finanțare în cadrul programului sunt:

 1. Peștera Meziad, o peșteră pentru natură și oameni (Remetea, jud. Bihor)
 2. Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor va amenaja peștera Meziad și va organiza tururi ghidate pe traseul amenajat cu o lungime de 1.010 metri. Începând cu al doilea an de activitate se preconizează și oferirea de servicii de petrecere activă a timpului liber, în cadrul unui parc de aventură.

 3. Centrul de Ecoturism Rowmania (Crișan, jud. Tulcea)
 4. Întreprinderea socială este dezvoltată prin intermediul unui parteneriat dintre Asociația de Ecoturism din România și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, și va oferi programe de ecoturism în Delta Dunării, va înființa trasee tematice si va dezvolta o rețea de centre de închiriere de bărci. Localitatea Crișan va fi punctul de pornire unde se va deschide primul centru de ecoturism și închiriere de canotci.

 5. Manufactură de procesare a fructelor de pădure și a ciupercilor (Zetea, jud. Harghita)
 6. Asociația Székelygyümölcs – Asociaţia Pomicultorilor şi prelucrătorilor de fructe din Odorhei va iniția o întreprindere socială în domeniul procesării și comercializării fructelor de pădure și a ciupercilor. Afacerea va urmări pe lângă scopul comercial, și dezvoltarea și implementarea unui sistem inovativ de exploatare a pădurilor precum și un obiectiv social și anume creșterea veniturilor pentru comunitățile de romi din zonă.

 7. Antreprenoriat social pe Drumul Verde al Moștenirii Maramureșene (Baia Mare, Maramureș)
 8. Asociația Ecologic urmărește dinamizarea ofertei turistice a regiunii Maramureș prin completarea serviciilor existente cu activități specifice de ecoturism cum ar fi vizite ghidate pentru observarea naturii, vizite de o zi la meșteri și producători locali precum și pachete turistice interactive cu o durată de mai multe zile.

 9. Propark în sprijinul patrimoniului natural și cultural al României. (Brașov)
 10. Fundația Propark va dezvolta o întreprindere socială ce va oferi patru tipuri de servicii (cursuri, consultanță, tabere educative și oportunități de voluntariat corporatist), toate în beneficiul ariilor protejate din România.

 11. Wild Time Green Tour
 12. Asociația Agent Green își propune să dezvolte o întreprindere socială care să promoveze turismul ecologic, responsabil și durabil în zona Parcului Național Retezat și în împrejurimile acestuia pe baza unui management corespunzător în vederea protejării ecosistemelor și comunitățiilor locale.

 13. Investiție în tehnologii noi pentru păstrarea tradițiilor (sat Hilița, comuna Costuleni, jud. Iași)
 14. Asociația Pomiviticolă Hilița își propune procesarea și valorificarea producției locale de fructe precum și promovarea produselor tradiționale (gemuri, compoturi, dulcețuri) care nu conțin conservanți sau substanțe nesănătoase.

Se preconizează că cele șapte mici afaceri inițiate să genereze 25-30 de locuri de muncă noi, plus alte câteva zeci de locuri de muncă temporare, și în același timp să contribuie la îmbunătățirea performanțelor economice ale altor 60-100 de producători şi prestatori de servicii locali.

Persoane de contact:

László Potozky
Director
Fundația pentru Parteneriat
www.repf.ro
laszlop@repf.ro; 0744396813
Romeo Vasilache
Director Programe de Antreprenoriat și Investiții
Romanian- American Foundation
www.RAFonline.org
ISO 9001

Sponsori:

SEAF USAID FMO Romanian-American Foundation Image Map